Agrarisch

Agrafische bedrijfsvoering

 
Onze kenmerkende roodbruine Limousinekoeien
 
 
Onze bloemrijke weiden
 
 
Onze schapen
 

Domaine de Royères heeft vleeskoeien van het roodbruine ras 'Limousine'. De koeien en kalveren staan buiten op zo’n 80 hectare bloemrijk grasland, van eind maart tot het einde van het jaar. Gedurende de winter staan zij in de open loopstal om af te kalveren. Verder loopt er een kleine kudde Suffolk (zwartkop) schapen die onder meer de boomgaard begraast en hebben we twee varkens, een geit, kippen en konijnen, twee paarden, poezen en twee Jack Russels.

Geprobeerd wordt zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn op het gebied van het oogsten van hooi, stro en graan. Jaarlijks komt de slager aan huis om een jong rund, een varken en een tweetal lammeren in malse soorten vlees te versnijden. Dit vriezen wij direct in en is zowel voor eigen consumptie alsmede voor de verkoop aan onze gasten.

Het ligt in onze de bedoeling zoveel mogelijk biologisch te 'boeren'. Mocht dit uiteindelijk niet realiseerbaar blijken, dan wordt geprobeerd in ieder geval kunstmatig ingrijpen door gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. In de boomgaard, de moes- en fruittuin worden alleen natuurlijke middelen gebruikt. De verse onbespoten producten zijn in het winkeltje te koop.

In de hoogstam-boomgaard hebben wij ruim 60 appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen van velerlei oude rassen aangeplant en tevens een enkele kweepeer, moerbei en mirabel. De bomen zullen in verschillende jaargetijden bloeien en vrucht dragen zodat er voor alle gasten, in elk seizoen wat in de boomgaard te beleven is. De moestuin is omzoomd met meidoorn en sleedoorn dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een mooie dichte haag. Behalve voor een fraai aanzien dient deze ter bescherming tegen het vee en de kippen. Naast diverse soorten groenten staan er onder andere zwarte- en rode bessen, rode en witte kruisbessen, aardbeien, frambozen perziken en abrikozen.

De producten uit de moestuin zijn voor eigen gebruik en voor verkoop aan huis en worden gedeeltelijk verwerkt tot jam.